Over de overgang praten op werk: Vertrouwenspersonen kunnen helpen

Gepubliceerd op 29 maart 2024 om 08:54

Al tien jaar heb ik het soms best zwaar met de overgang, vooral omdat ik ook nog eens een drukke baan heb. Het is echt tijd dat we open gaan praten over dit onderwerp. Vertrouwenspersonen op het werk kunnen hierbij een grote hulp zijn.

 

Het is niet niks

De overgang is voor veel vrouwen echt een ding. Je voelt je anders, zowel lichamelijk als in je hoofd. En het lijkt wel alsof niemand dit echt snapt, niet thuis en zeker niet op je werk. Daarom is het zo belangrijk dat we kunnen praten over hoe we ons voelen en over dingen die kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld bio-identieke hormoontherapie.

 

Vertrouwenspersonen op het werk

Vertrouwenspersonen kunnen een groot verschil maken. Ze luisteren naar je en begrijpen waar je doorheen gaat als je last hebt van de overgang op je werk. De laatste tijd horen we steeds meer dat vrouwen vragen om hormoonbehandelingen, zoals in een artikel van het AD werd besproken. Vertrouwenspersonen kunnen ons helpen om hierover in gesprek te gaan op het werk.

 

Echte verhalen helpen

Mensen zoals Estelle ten Cate, die openlijk opkomt voor het gebruik van bio-identieke hormonen, laten zien hoe belangrijk het is om vertrouwenspersonen te hebben. Haar verhaal in het Brabants Dagblad laat zien dat er nog veel onbegrip is, en dat we moeten praten over wat er allemaal mogelijk is om de overgang makkelijker te maken.

 

Meer dan opvliegers

De overgang gaat over veel meer dan alleen maar opvliegers of je somber voelen. Zoals de Burnout Poli zegt, kan het ook leiden tot een burn-out. En de Hersenstichting laat zien hoe slecht slapen tijdens de overgang ook slecht is voor je gezondheid. Dit zijn dingen waar we op het werk ook rekening mee moeten houden.

 

Onderzoek laat het zien

Uit Zweeds onderzoek blijkt hoe belangrijk goede slaap is voor hoe je je voelt. Dit laat zien hoe belangrijk het is om steun te krijgen op je werk als je in de overgang zit.

 

Conclusie

Vertrouwenspersonen kunnen echt helpen op het werk als je problemen hebt door de overgang. Ze zorgen ervoor dat je je verhaal kwijt kunt en helpen om te zorgen dat mensen op je werk begrijpen wat er speelt. Zo kunnen we zorgen dat de overgang geen taboe meer is, maar iets waar we gewoon over kunnen praten. Laten we samen werken aan een werkomgeving waar iedereen zich begrepen en gewaardeerd voelt.

Bronnen:

RTL Nieuws, 27 maart 2024, https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/5442295/slechte-slaap-maakt-dat-ik-me-ouder-voel-onderzoek-zweden

Hersenstichting, Donderdag 07 maart 2024, https://www.hersenstichting.nl/nieuws/wakker-liggen-van-de-overgang/

Burnoutpoli, Barbara Kok, 03 januari 2023, https://www.burnoutpoli.com/menopauze-of-burn-out/?qooqie_creative_id=679543339406&keywords=
Brabants Dagblad, Annemarie Vissers 27-03-24, https://www.bd.nl/den-bosch/empelse-estelle-52-breekt-lans-voor-hormonen-bij-overgang-we-hoeven-niet-in-stilte-te-lijden~afedcb92/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F%3Fcb%3D5510b02c-15e8-43cd-a842-35622dee488c&auth_rd=1?cb=b5dfdff3-ed51-4bb3-a31f-1d1b2b4c915b&auth_rd=1
AD, Ellen van Gaalen 28-03-24, https://www.ad.nl/gezond/massaal-aan-de-hormonen-tijdens-de-overgang-met-dank-aan-sociale-media-we-slaan-een-beetje-door~a4478695/